Dişeti Hastalığı Nedir?
Dişeti hastalıkları dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları içine alan hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının büyük çoğunluğunun sebebi dişeti hastalıklarıdır.Bu hastalıkları erken dönemde saptanırlarsa kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler.
Dişeti hastalığının belirtileri nelerdir?
- Diş fırçalama sırasında kanayan dişetleri
- Kırmızı, şiş ve hassas dişetleri
- Dişlerden kolaylıkla ayrılabilen, uzaklaşan dişetleri
- Dişler üzerinde yoğun diş taşı varlığı
- Sürekli kötü ağız kokusu
- Dişler ve dişetleri arasından apse akıntısı
- Sallanan veya zamanla birbirinden uzaklaşan dişler (dişler arasında aralıkların oluşması veya mevcut aralıkların artması)
Bazen, dişeti hastalıkları hiç bir belirti göstermeden ilerleyebilirler. Bu nedenle düzenli dişhekimi kontrolü önemlidir.
Dişeti hastalığının sebebi nedir?
Dişeti hastalığının en önemli nedeni "bakteriyel diş plağı" adı verilen, dişler üzerinde biriken yapışkan tabakadır. Rutin fırçalama ve diş ipliği kullanımı ile diş plağının temizlenmesi sağlıklı bir ağız için temel şarttır. Eğer plak etkin bir şekilde dişlerden uzaklaştırılmazsa, diş taşı (tartar) olarak bilinen düzensiz yüzeyli bir yapıya dönüşür. Plaktaki bakteriler tarafından salınan zararlı maddeler dişetinde irritasyona neden olur. Bu maddeler nedeni ile dişetini dişe sıkı bir şekilde bağlayan lifler zarara uğrar, dişeti dişten uzaklaşır ve periodontal cep oluşur. Bunun sonucunda, bakteriler ve saldıkları maddelerin daha derin dokulara ulaşmaları kolaylaşır. Hastalık ilerlemesiyle birlikte dişeti cebi derinleşir, bakteriler daha derine; kemiğe kadar ilerler ve dişi destekleyen alveol kemiğinde de yıkım başlar. Hastalık tedavi edilmeden bırakılırsa sonunda dişler sallanır ve çekimleri bile gerekebilir.