Dişeti Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Erken dönemde dişeti hastalığının tedavisi, dişler üzerindeki eklentilerin (plak ve diş taşı) uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanması işlemlerini kapsar. Bu işlemler, dişetinde iltihaba neden olan bakteri ve zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. Genellikle bu tedavi, dişetinin tekrar dişe uyum göstermesi ve dişeti cebinin derinliğinin azalması için yeterlidir.
Dişeti hastalığının erken döneminde hastaların çoğunluğunda, diş taşı temizliği, plağın uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını takiben, günlük etkin ağız bakımı ile, tedavinin başarıya ulaşması mümkündür. Daha ilerlemiş vak'alar, cerrahi bir müdahaleye ihtiyaç duyabilirler. Son yıllarda, dişeti hastalıklarının tedavisinde dental lazerler de kullanılmaya başlanmıştır.
Erken dönemdeki tedavinin amacı, dişleri çevreleyen derin dişeti ceplerindeki diş taşlarını temizlemek, cep derinliklerini azaltmak, pürüzsüz bir kök yüzeyi sağlamak ve daha kolay temizlenebilir bir dişeti şekli oluşturmaktır. Dişeti hastalığı tedavisi sonrasında, elde edilen sonuçların korunabilmesi için hastanın günlük ağız bakımı işlemlerini etkin bir şekilde uygulaması ve düzenli kontroller sayesinde diş hekimi tarafından da yeni oluşan diş taşlarının temizlenmesi gereklidir.