Tandvleesziekten
Er zijn hoofdzakelijk twee soorten tandvleesaandoeningen (of parodontitis):
Gingivitis
Hoe langer tandplak en tandsteen op de tanden zitten, hoe schadelijker ze worden. De bacteriën veroorzaken een ontsteking van het tandvlees die 'gingivitis' wordt genoemd. Bij gingivitis wordt het tandvlees rood, gezwollen en kan het gemakkelijk bloeden. Gingivitis is een milde vorm van tandvleesontsteking die meestal kan worden verholpen door dagelijks te poetsen en flossen, en regelmatig te reinigen door een tandarts of mondhygiënist. Bij deze vorm van tandvleesontsteking is er geen sprake van verlies van bot en weefsel dat de tanden op hun plaats houdt.
Factoren die kunnen bijdragen aan gingivitis zijn onder meer diabetes, roken, veroudering, genetische aanleg, systemische ziekten en aandoeningen, stress, ontoereikende voeding, puberteit, hormonale schommelingen, zwangerschap, middelenmisbruik, HIV-infectie en bepaald medicijngebruik.
p>Parodontitis
Onbehandelde gingivitis kan zich ontwikkelen tot parodontitis. Na verloop van tijd kan tandplak zich verspreiden en onder de tandvleesrand groeien. Gifstoffen geproduceerd door de bacteriën in tandplak irriteren het tandvlees. De gifstoffen stimuleren een chronische ontstekingsreactie waarbij het lichaam zich in essentie tegen zichzelf keert, en de weefsels en botten die de tanden ondersteunen worden afgebroken en vernietigd. Het tandvlees scheidt zich van de tanden en vormt gaten (ruimtes tussen de tanden en het tandvlees) die geïnfecteerd raken. Naarmate de ziekte voortschrijdt, worden de holtes dieper en wordt er meer tandvleesweefsel en bot vernietigd. Vaak heeft dit destructieve proces zeer milde symptomen. Uiteindelijk kunnen tanden los gaan zitten en moeten ze mogelijk verwijderd worden.
Er zijn veel vormen van parodontitis. De meest voorkomende zijn de volgende.
- Agressieve parodontitis komt voor bij patiënten die verder klinisch gezond zijn. Gemeenschappelijke kenmerken zijn onder meer snel verlies van hechtingen, botvernietiging en familiale aggregatie.
- Chronische parodontitis resulteert in ontstekingen in de ondersteunende weefsels van de tanden, progressieve aanhechting en botverlies. Dit is de meest voorkomende vorm van parodontitis en wordt gekenmerkt door pocketvorming en/of terugtrekking van het tandvlees. Het komt veel voor bij volwassenen, maar kan op elke leeftijd voorkomen. De progressie van het verlies van gehechtheid vindt meestal langzaam plaats, maar er kunnen zich perioden van snelle progressie voordoen.
- Parodontitis als uiting van systemische ziekten begint vaak op jonge leeftijd. Systemische aandoeningen zoals hartaandoeningen, luchtwegaandoeningen en diabetes worden in verband gebracht met deze vorm van parodontitis.
- Necrotiserende parodontitis is een infectie die wordt gekenmerkt door necrose van tandvleesweefsel, parodontaal ligament en alveolair bot. Deze laesies worden het vaakst waargenomen bij personen met systemische aandoeningen zoals HIV-infectie, ondervoeding en immunosuppressie.
Hoe kan ik mijn tanden en tandvlees gezond houden?
- Poets je tanden twee keer per dag (met een fluoridetandpasta).
- Floss regelmatig om tandplak tussen de tanden te verwijderen. Of gebruik een apparaat zoals een speciale borstel of een houten of plastic prikker die wordt aanbevolen door een tandarts.
- Ga regelmatig naar de tandarts voor controle en professionele reiniging.
- Rook niet