Topische fluoridering
Tandcariës wordt veroorzaakt door zuurproducerende bacteriën die zich rond de tanden en het tandvlees (tandvlees) verzamelen in een kleverige, heldere film die 'plaque' wordt genoemd. Zonder goede dagelijkse mondhygiëne en regelmatige tandartsbezoeken worden tanden kwetsbaarder voor cariës. Minimaal twee keer per dag poetsen en tussen de tanden reinigen met floss of een ander type interdentale reiniger helpt tandplak te verwijderen. Regelmatige tandheelkundige onderzoeken en reinigingen zijn ook belangrijk voor het gezond houden van de tanden. Een andere sleutel tot een goede mondgezondheid is fluoride, een mineraal dat cariës helpt voorkomen en tanden kan herstellen in de zeer vroege, microscopische stadia van de ziekte. Fluoride kan in twee vormen worden verkregen: lokaal en systemisch.
TOPISCHE EN SYSTEMISCHE FLUORIDES
Topische fluoriden worden rechtstreeks op het tandglazuur aangebracht. Enkele voorbeelden zijn fluoridetandpasta's en mondspoelingen, maar ook fluoridebehandelingen in de tandartspraktijk. Systemische fluoriden zijn fluoriden die worden ingeslikt. Voorbeelden zijn onder meer gefluorideerd water en fluoridesupplementen in de voeding. De maximale vermindering van tandcariës wordt bereikt wanneer fluoride zowel topisch als systemisch beschikbaar is. Tandartsen gebruiken al tientallen jaren fluoridebehandelingen in de praktijk om de mondgezondheid van kinderen en volwassenen te helpen beschermen, vooral patiënten die mogelijk een hoger risico lopen op het ontwikkelen van cariës. Enkele factoren die het risico van een persoon op het ontwikkelen van cariës kunnen vergroten, zijn onder meer:
- slechte mondhygiëne;
- actieve cariës;
- eetstoornissen;
- drugs- of alcoholmisbruik;
- gebrek aan reguliere professionele tandheelkundige zorg;
- actieve orthodontische behandeling gecombineerd met slechte mondhygiëne;
- blootgestelde worteloppervlakken van tanden;
- verminderde speekselproductie, resulterend in een droge mond;
- slecht dieet;
- bestaande restauraties (vullingen);
- tandglazuurdefecten;
- die hoofd- en nekbestraling ondergaan.
PROFESSIONELE FLUORIDEBEHANDELING
Als u, of een familielid, een matig tot hoog risico loopt om cariës te ontwikkelen, kan een professionele fluoridebehandeling helpen. Het fluoridepreparaat dat in de tandartspraktijk wordt gebruikt, heeft een veel sterkere concentratie dan die in tandpasta's of fluoridemondspoelingen die mogelijk verkrijgbaar zijn in een winkel of bij een apotheek. Professionele fluoridebehandelingen duren doorgaans slechts enkele minuten. Het fluoride kan de vorm hebben van een oplossing, gel, schuim of vernis. Meestal wordt het aangebracht met een wattenstaafje of borstel, of het wordt gebruikt als spoelmiddel of in een bakje geplaatst dat enkele minuten in de mond wordt gehouden.
Na de behandeling kan u worden gevraagd om gedurende ten minste 30 minuten niet te spoelen, eten of drinken, zodat de tanden de fluoride kunnen opnemen en sommige microscopisch kleine carieuze plekken kunnen helpen herstellen. Afhankelijk van uw mondgezondheidsstatus kunnen fluoridebehandelingen elke drie, zes of twaalf maanden worden aanbevolen.